NEC kenner quiz 2019

Winst voor Team Sanchez Torres

winnaar: Team Sanchez Torres.Wij danken alle teams voor hun deelname en hopen dat ze er volgend jaar weer bij zijn. Ook danken we alle sponsoren die deze avond mogelijk hebben gemaakt, in het bijzonder Schaap-events en Dedicated. Ook Jochem van Gelder weer bedankt voor je fantastische presentatie.

Kennisclash in het Goffertstadion op de verjaardag van NEC

NIJMEGEN – NEC bestond vrijdag 119 jaar. 44 teams vierden de verjaardag van hun geliefde Nijmeegse voetbalclub met de NEC Kennerquiz in het Goffertstadion. Tussen bier, bitterballen en een enthousiaste quizmaster Jochem van Gelder was het aanpoten geblazen.

Als Tumba United zijn we met goede vriend Kevin en zijn vader onderdeel van het recordaantal van 44 teams. De teamnaam is een bescheiden eerbetoon aan de bonkige spits uit de Democratische Republiek Congo die tussen 2001 en 2004 voor NEC speelde. Niemand kon zo mooi kansen missen als Zico Tumba. 

Teamnamen

Ook andere teamnamen spreken tot de verbeelding: van Nico de Bree Forever tot Ferdi & de Druijffen en van Michael Higdon’s having a Party tot Team Tininho. Ken u klassiekers.

Van welke club kwam Ulrich Cruden naar NEC? FC Utrecht, Cambuur Leeuwarden, Ajax of FC Wageningen? Denkt u er even over na.

,,Het is vooral een stuk nostalgie vanavond”, vertelt supporter Bleum, een van de makers van de quiz van stichting De Bloedkuul bij de zevende editie van de Kennerquiz. Foto’s video’s, spelerspaspoorten, in zo’n tachtig vragen komt van alles voorbij. ,,Van vroeger en van nu. We hebben 119 jaar geschiedenis van NEC om uit te peuren. Hoogte- én dieptepunten. Vooral van die laatste zijn er veel trouwens.”

Van Cambuur naar NEC

Het goede antwoord: Cruden kwam van Cambuur Leeuwarden naar NEC. Na de eerste ronde staan we op de ranglijst verdienstelijk in het linkerrijtje. Als in de tweede ronde wordt gevraagd naar de originele drager van een gedateerd NEC-tricot met nummer 2 en het antwoord Mark Verhoeven is, barsten de hoofdzakelijk mannelijke teams uit in een lofzang aan de voormalige verdediger: ‘Glory, glory Mark Verhoeven’, met een langgerekte oe. ,,Hij moest dit toch eens kunnen horen”, luidt de bijval van quizmaster Jochem van Gelder.

,,Ik kwam twintig jaar geleden voor het eerst bij NEC en ben sindsdien echt supporter”, vertelt Van Gelder in de tweede pauze, als Tumba United na ronde twee de top tien is binnengeslopen. ,,Dan kun je hier bij een club als NEC niet zeggen dat ik een successupporter ben, toch? Mijn kinderen, in Nijmegen geboren, zijn ook echte NEC’ers. Mijn zoon Jesse is ooit boos op mij geworden. ‘Papa, waarom heb je mij Jesse genoemd? Dat rijmt op Vitesse’.

Vitesse

De rivaal uit Arnhem komt ook zo nu en dan voorbij in de vragen. Welke club speelde meer wedstrijden in de eerste divisie dan NEC? RKC, AZ, NAC Breda of Vitesse? U raadt het al. Het logo van de Arnhemmers verdwijnt in het zwart-wit op het grote scherm, zodat de kleurencombinatie zwart-geel is verdwenen. Sommige sentimenten zijn halsstarrig.

Na de slotronde besluiten we het vragenvuur op een keurige zevende plaats. Zico Tumba mag trots zijn, waar hij ook is op de verjaardag van zijn oude club. Na de finaleronde tussen de top drie van de avond, houdt het driekoppige team Sanchez Torres de winnaarstrofee omhoog. Nog een eerbetoon aan een oud-speler, die begin jaren negentig maar twaalf duels voor NEC speelde maar dankzij vier doelpunten en een fenomenaal kapsel nooit uit de Nijmeegse harten verdween. Daar zorgen de fans, met deze avond stichting De Bloedkuul als drijvende kracht, wel voor. Volgend jaar 120 jaar NEC: de jubileumeditie.