NEC-helden vereeuwigd in brons

Wie is mister NEC? Wie is de beste, de grootste, de belangrijkste? Het antwoord op deze vraag is persoonlijk: ieder heeft zijn of haar eigen helden, vaak gekoppeld aan je eigen supporterstijdperk. Maar combineer je clubliefde met statistieken, dan springen er twee spelers uit: Sije Visser en Frans Janssen. De spelers met respectievelijk de meeste wedstrijden (490) en de meeste doelpunten (133) voor NEC. Spelers die een standbeeld verdienen.

Van heldenelftal tot standbeeld
Acht jaar geleden werd een elftal samengesteld van helden uit verschillende periodes in de geschiedenis van NEC. Supporters stemden op Ben Werts en Paul ‘Pauke’ Meijers (jaren 50/60), Jan Peters en Sije Visser (jaren 70), John Vievermans en Ron de Groot (jaren 80), Jack de Gier en Patrick Pothuizen (jaren 90) en Dennis Gentenaar en Peter Wisgerhof (jaren 00).

Deze tien spelers, die tijdens de rust van NEC – Heerenveen in oktober 2013 op het veld bijeenkwamen, kozen gezamenlijk Frans Janssen als aanvoerder van dit heldenelftal. De spelers zijn destijds door kunstenaar Marco van de Bol vereeuwig op de buitenmuur van het Goffertstadion, bij supportershome De Schup. We hebben besloten om een standbeeld op te richten voor twee spelers uit dit elftal; de twee grootste NEC-helden aller tijden.

Sije Visser

Sije Visser, in 1950 geboren in het Friese dorp Menaldum, speelt vier seizoenen als semiprof voor Hermes DVS, in de tweede divisie. Als de club wordt weggesaneerd omdat er te veel profclubs zijn, komt hij via een journalist in contact met Wiel Coerver. Visser mag op proef meetrainen bij NEC en krijgt niet veel later een tweejarig profcontract. De overstap in 1971 kost NEC slechts 3.000 gulden.

Aangetrokken als middenvelder, verschuift Visser al snel naar de Nijmeegse verdediging, om daar nooit meer te vertrekken. Hij debuteert vlak voor zijn 21e verjaardag in de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles en scoort in de met 3-0 gewonnen wedstrijd. Er zouden nog twintig goals in het rood-groen-zwart volgen.

Slidingspecialist
Met zijn blonde haren en kenmerkende loopje – Leen Looyen vergeleek hem eens met een hinde – is de verdediger een opvallende verschijning. Visser wordt gevreesd door zijn tegenstanders, vooral vanwege de vermaarde kaptackle. Die wordt onder Coerver met speciale slidingbroeken geoefend op een natgespoten veld. Een rode kaart kreeg de slidingspecialist nooit – wel 37 gele.

Vijftien seizoenen lang is hij linksback en er staan maar liefst 440 competitiewedstrijden voor NEC op zijn cv, waarvan ruim driekwart op het hoogste niveau. Daarnaast speelde hij 12 nacompetitiewedstrijden, 34 bekerduels – inclusief de bekerfinales tegen NAC in ’73 en tegen Ajax in ’83 – en 4 Europese wedstrijden: uit en thuis tegen Brann Bergen en Barcelona.

Nederlands elftal
Even lonkt het Nederlands elftal, in aanloop naar het WK van 1978 in Argentinië. De injecties om mee te gaan naar Zuid-Amerika zijn al gezet, maar Visser valt bij de laatste selectieschifting af. Hij maakt de gloriejaren van NEC mee, degradeert in 1983 en promoveert twee jaar later, om in zijn laatste wedstrijd uit bij Twente (1-2) te scoren, voordat hij op zijn 35e de voetbalschoenen aan de wilgen hangt. Maar vertrekken uit Nijmegen doet hij niet.

Visser is bij NEC achtereenvolgens bestuurslid technische zaken, voorzitter van de scoutingcommissie en lid van de Raad van Commissarissen. In totaal is hij ruim veertig jaar betrokken bij de club. Zoals hij op het veld ups-and-downs meemaakt, doet hij dat ook vanaf de zijlijn: van het Europees succes in 2003 tot de degradatie in 2014: Visser is erbij. Nog steeds is hij een kritisch en betrokken volger van NEC.

Meeste wedstrijden voor NEC

SpelerPeriodeAantal wedstrijden
Sije Visser1971 – 1986490
Frans Janssen1977 – 1991468
Carlos Aalbers1982 – 1996466
Ter vergelijking: de speler die nog actief is met de meeste wedstrijden voor NEC is Rens van Eijden (279).

Frans Janssen

De geboren en getogen Groesbekenaar Frans Janssen is met 133 doelpunten all-time-topscoorder van NEC. Hij is na Sije Visser bovendien de speler met de meeste wedstrijden in het rood-groen-zwart: 468 stuks maar liefst. De spits blijft NEC in totaal 14 seizoenen trouw.

Janssen begint zijn voetbalcarrière bij Germania en speelt vervolgens één seizoen voor Willem II onder hulptrainer Leen Looyen, die hem in 1977 meeneemt naar NEC. En dat terwijl de Nijmeegse club hem een jaar daarvoor nog links laat liggen: de toenmalige hulptrainer Petescu vindt hem niet goed genoeg.

Groesbeeks duo
Een jaar later koopt NEC hem dus alsnog. Ook Janssen scoort bij zijn debuut, thuis tegen Roda JC in augustus 1977. Jarenlang vormt hij een Groesbeeks aanvalsduo met Henk Grim, met wie hij tegenstanders tot waanzin drijft. Met hun spel, maar ook met hun onverstaanbare Groesbeekse dialect, waarin ze tijdens de wedstrijd volop over hun tegenstander praten.

Janssen scoort gemakkelijk en is bloedfanatiek – tijdens een van de Gelderse derby’s slaat hij Theo Bos bijna knock-out. Hij speelt samen met Sije Visser de bekerfinales in 1973 en 1983 en maakt trainers als Wiel Coerver, Piet de Visser, Hans Croon en Pim van de Meent mee. Hij maakt bovendien het allereerste NEC-doelpunt ooit in Europees verband. Thuis tegen Brann Bergen (1-1) tikt Michel Mommertz een vrije trap – gegeven na een overtreding op Janssen – snel naar rechts waarna de spits met een afstandsschot scoort.

Goaltjesdief en levensgenieter
Janssen is naast goaltjesdief ook levensgenieter – er wordt gegokt, gerookt en gedronken. Het bestaan als voetballer wordt gecombineerd met een baan als dakdekker. Vaak arriveert hij op de club met zijn blauwe overall nog aan. In de ochtend aan het werk op een dak in het Willemskwartier of Waterkwartier en later die dag alles geven tijdens een wedstrijd in De Goffert: veel dichter bij een volksspeler kom je niet.

In het seizoen 1988-1989 scoort hij maar liefst 23 keer in de competitie en nacompetitie, waarmee hij NEC naar de eredivisie helpt. Na de degradatie in 1991 stopt hij met voetballen. Janssen, dan 36 jaar, gaat voor twee seizoenen aan de slag als assistent-trainer van NEC en is daarna hoofdtrainer bij diverse clubs in de regio. Hij weet Germania van de tweede klasse naar de Hoofdklasse te brengen en wordt twee keer kampioen met SC Millingen. In 2004 richt hij zijn eigen dakdekkersbedrijf op. Janssen draagt het bedrijf over aan zijn broer als de longziekte COPD wordt geconstateerd.

Meeste doelpunten voor NEC

SpelerPeriodeAantal doelpunten
Frans Janssen1977 – 1991133
Tini van Reeken1957 – 1969107
Henk Grim1982 – 199288
Ter vergelijking: de spelers met de meeste goals voor NEC die nu nog actief zijn als voetballer zijn Christian Santos (41 goals) en Björn Vleminckx (35 goals).

NEC-historie zichtbaar maken
Voor veel supporters is het NEC-verleden nooit ver weg. Menig zolder ligt vol met shirtjes, vaantjes, toegangskaartjes en sjaals uit andere tijden. De jaarlijkse NEC Kenner Quiz is immer populair, net als de fietstochten langs historische NEC-plekken. En ook met de terugkeer van het traditionele balkenshirt blijft een stukje geschiedenis zichtbaar. Door de ultieme clubspelers Sije Visser en Frans Janssen letterlijk op een voetstuk te plaatsen, wil Stichting De Bloedkuul opnieuw een belangrijk stuk NEC-historie naar het heden halen.